Surov, kuhan ali pečen – topinambur

Topinambur je manj znano živilo, ki ga lahko v kuhinji uporabimo na zelo veliko načinov. Pred dnevi smo ga obsežno predstavili, danes pa nekaj idej, kako ga lahko na hitro pripravimo.

Odebeljeni deli korenin – gomolji – so zaradi vsebnosti inulina po okusu sladkejši od krompirja, vseeno pa ga lahko uporabljamo za pripravo podobnih jedi, zato ni čudno, da ga ponekod imenujejo kar ameriški ali pa laški krompir.

Podobno kot krompir, lahko tudi topinambur pripravimo na vse možne načine, od kuhanega, ocvrtega, praženega do pečenega, lahko pa ga uživamo tudi surovega! Tokrat bomo predstavili tri različne načine, ki smo jih preizkusili, dodali pa bomo še kakšno idejo več.

Za začetek smo pripravili topinamburjev čips, nato smo ga pripravili kot praženega, na koncu pa še v kombinaciji s solato in sicer kar surovega. Kar je pri topinamburju zanimivo je to, da ga zaradi tanke kože ni potrebno lupiti, ampak ga le s krtačko dobro operemo, zato je njegova priprava tudi zaradi tega zelo hitra!

Pečen, kuhan ali pa pražen topinambur je prijetnega sladkastega okusa. Za pripravo topinamburjevega čipsa smo gomolje narezali na tanke lističe približno 3 mm debele, vendar ga lahko narežete tudi na trakove. Na rahlo naoljen pekač smo narezane lističe zložili drug ob drugega in dali pekač v že ogreto pečico. Po 10 minutah smo lističe obrnili in ponovno pekli približno 10 minut. Ko smo ocenili, da so dovolj pečeni in hrustljavi, smo jih na koncu še samo malo posolili. Če radi preizkušate kaj novega, pa bi lahko tik pred koncem čips začinili še s karijem, čilijem v prahu, poprom ali pa s čim drugim.

Za pražen topinambur s kombinacijo leče smo topinambur najprej skuhali v vreli slani vodi. Kuhali smo ga kar približno 40 minut, pri tem pa smo pazili, da se nam ni preveč razkuhal. Čas kuhanja je tako kot pri krompirju odvisen od velikosti gomoljev. Ko je bil dovolj kuhan, smo ga narezali na rezine. Nato smo v ponvi na segretem olivnem olju najprej prepražili čebulo. Ko je čebula rahlo porumenela, smo dodali na rezine narezan kuhan topinambur, nato pa še kuhano lečo. Tokrat smo lečo uporabili kar iz konzerve. Vse skupaj smo dobro premešali in prepražili ter po okusu začinili. Ker smo želeli ohraniti sladkast okus topinamburja, smo uporabili le malo soli. Jed bi lahko po želji tudi približali bolj mehiški kuhinji in jo začinili na bolj pekoč način, lahko pa bi se podali tudi na vzhod in pri tem uporabili različne azijske začimbe.

Za razliko od krompirja se lahko topinambur uživa tudi surov. Surov topinamburjev gomolj je zelo hrustljav in sočen, lahko pa bi tudi rekli, da ima malo okusa po lešnikih. Ravno ta sočnost in hrustljavost je odlična kombinacija za različne solate. Sami smo enostavno dodali nariban topinambur zeleni solati in vse skupaj začinili s kisom in oljem. Lahko bi uporabili za solato samo začinjen topinambur ali pa v kombinaciji fižola, zelene, koromača, repe, črne redkve ali pa česa tretjega.

Iz samega topinamburja ali pa v kombinaciji, na primer z gomolji zelene lahko pripravimo tudi pire, ki se odlično prilega zelenjavnim omakam. Sigurno pa bi se dalo iz kuhanega topinamburja z dodatkom moke in ostalih sestavin narediti tudi njoke! Ideja za poskusit!

Pa da ga ne pozabimo dodati tudi v zelenjavne juhe in omake! Tako kot ostalo zelenjavo, lahko tudi na koščke narezan topinambur dodamo različnim mineštram in omakam!

Za malo posladkati pa lahko topinambur uporabimo tudi za sladico. Na kokosovim olju prepraženim jabolkom lahko dodamo nariban svež topinambur in prepražene ter na drobno narezane lešnike, vse skupaj pa prelijemo z mešanico arašidovega masla, medu ali kakšnega rastlinskega sirupa ter kokosovo smetano.

Ob sladici, pa tudi potem ob pisanju besedila za Lačno Bučko se prileže še osvežilni čaj. Mi najraje pijemo enega od čajev Good Nature Tea, na primer šipkov, lipov, kamilični… ki ga nabavimo preko spleta.


Hranilna vrednost

V spodnji tabeli si lahko ogledate, kaj vse vsebuje 100g topinamburja. Zaradi inulina je primeren za diabetike, vsebuje pa tudi veliko železa, magnezija, kalija, in vitamina E.

 

Na 100 g topinamburja

Energija

73

kcal

Proteini

2

g

Celokupna maščoba

0,01

g

Ogljikovi hidrati

17,44

g

Škrob

 

g

Sladkor

9,6

g

Prehranske vlaknine

1,6

g

Kalcij

14

mg

Železo

3,4

mg

Magnezij

17

mg

Fosfor

78

mg

Kalij

429

mg

Natrij

4

mg

Cink

0,12

mg

Baker

0,14

mg

Mangan

0,06

mg

Selen

0,7

µg

Vitamin A

1

µg

Vitamin E

0,19

mg

Vitamin D

0

µg

Vitamin C

4

mg

Tiamin (B1)

0,2

mg

Riboflavin (B2)

0,06

mg

Niacin (B3)

1,3

mg

Pantotenska kislina (B5)

0

mg

Vitamin B6

0

mg

Folna kislina (B9)

13

µg

Vitamin B12

0

µg

Vitamin K

0,1

µg

 

Če imate kakšna vprašanja ali komentarje, pa nam lahko pišete na lacna.bucka@gmail.com. Veseli bomo vsakega maila!

Lep sončen vikend vam želi,

vaša Lačna Bučka