Search
  • LačnaBučka

Chili sin carne

Updated: Feb 19

Idejo za pripravo zelenjavne jedi nam pogosto nudi kakšna tradicionalna mesna jed. V takih primerih je ponavadi potrebno meso zamenjati z neko drugo primerno sestavino, da je tako nastala “veganzirana” jed lahko še boljša in še bolj hranljiva od originalne jedi. In k imenu jedi enostavno dodamo pridevnik veganski, ki vse pojasni. Tokrat, pa je bilo malo drugače.

Chili con carne je tradicionalna jed iz severnega dela Mehike in Teksasa. Sestavljajo jo meso, paradižniki, fižol, čebula, včasih pa še kaj drugega. Uživajo jo kot enolončnico oz. kot omako, skupaj z rižem ali tortilja čipsom. Ime je jed dobila po pekoči papriki - čiliju, ter po mesu (špansko carne). V dobesednem prevodu je ime jedi torej “čili z mesom”. Ker je jed dovolj bogata, tako po okusu, kot po hranilni vrednosti, je ni bilo težko “veganizirati” - meso smo enostavno izpustili iz recepta.

Ker smo jed pripravljali za prijatelje, med katerimi jih nekaj ne mara pekoče hrane, smo iz recepta izpustili še čili.

Kako naj tako jed potem poimenujemo? “Veganski nepokoči čili z mesom” bi bil dvojni oksimoron. No, odločili smo se uporabiti kar med ljudmi že dobro uveljavljeno ime “chili sin carne”, kar pomeni čili brez mesa.


Priprava jediNa olju smo najprej popražili sesekljano čebulo, nato pa še na kocke narezano korenje, krompir in papriko. Nato smo dodali fižol in koruzo iz konzerve, kar skupaj s tekočino, ter na koščke narezane paradižnikove pelate, prav tako iz konzerve. Začinili so s česnom in papriko v prahu ter kuhali 30 minut, da so se vsi okusi dobro povezali. Malo pred koncem kuhanja smo dodali še na koščke narezan, v olju namočen suh paradižnik.

Riž smo skuhali v slanem kropu brez dodanih drugih začimb.


Cena


Cena kosila za 4 ljudi je znesla le malo več kot 3 evre ( 3,13 €), kar pomeni manj kot 80 centov na osebo! Ponovno smo dokazali, da za zdravo vegansko prehrano ne potrebujemo veliko denarja, pa kljub temu lahko pripravimo okusno in hranljivo kosilo. Če pa bi želeli s čim manjšim proračunom nahraniti čim več ljudi, bi lahko naredili še nekaj prilagoditev. Najdražja sestavina je bila sveža paprika, ker pozimi res ni sezona zanjo. Papriko bi lahko iz recepta tudi izpustili oz. jo nadomestili s podvojeno količino korenja in paprike v prahu. Namesto fižola iz konzerve pa bi lahko uporabili fižol v zrnju. Na ta način bi lahko za enak denar kvalitetno nahranili najmanj še eno dodatno osebo. Zanimivo pa je, da vložen paradižnik ni bil nič dražji, kot je cena svežega paradižnika tudi v sezoni. To je posledica relativno zahtevnega transporta in skladiščenja svežega paradižnika.


Hranilna vrednost


Kljub temu, da je današnje kosilo vsebovalo le eno jed s prilogo, smo brez težav uspeli zadostiti dobrih 25 % dnevnih potreb po energiji in še več (preko 26 % potreb) po proteinih. Izmed vseh danes uporabljenih sestavin le fižol smatramo za dober vir proteinov. Res je fižol prispeval največ proteinov, kar dobrih 5 g. Vendar pa ne smemo pozabiti, da tudi ostala rastlinska hrana vsebuje proteine: z rižem smo jih dobili dobre 3 g, s kropirjem, paradižnikom in koruzo po več kot 1 g, in nekaj še z ostalo zelenjavo, tako smo skupaj zaužili skoraj 15 g proteinov. Zelo dobro smo se oskrbeli tudi z vlakninami (50 % dnevnih potreb), železom (skoraj 70 % dnevnih potreb) in vitaminom C, pri katerem nam je že ta en sam dnevni obrok zadostil minimalnim dnevnim potrebam. Znaten primankljaj smo imeli le pri pokrivanju kalcija (pokrili smo slabih 10 % dnevnih potreb), kar bomo lahko nadoknadili pri ostalih obrokih, če bomo zaužili npr. nekaj špinače, makovih semen, sezama, tofuja… Kot je običajno za rastlinsko hrano, z današnjim kosilom nismo zaužili nič vitamina D in B12.

V tabeli niso navedeni % dnevnih potreb za ogljikove hidrate in škrob, ker so razlike med posamezniki prevelike, ter za sladkor, ker to ni nujno potrebno hranilo.Če želite bolj natančen vpogled v izračunane hranilne vrednosti ali imate druga vprašanja in komentarje, nam lahko pišete na lacna.bucka@gmail.com. Veseli bomo vsakega maila!Lep vikend vam želi,


Vaša Lačna Bučka
648 views4 comments